Keukens van Transvaal officieel geopend

8 September 2022, 16:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Gezond eten voor 83 eurocent per persoon: tv-kok Rudolph van Veen liet vandaag zien dat het kan. In de officieel door wethouder Kavita Parbhudayal van Volksgezondheid geopende 'Keukens van Transvaal' bereidde Van Veen hoogstpersoonlijk een verantwoorde Haagse hap voor de kleine beurs.

De bekende televisiekok maakte daarbij gebruik van ingrediënten die door wethouder Parbhudayal op de Haagse Markt waren gekocht. De maaltijd was dan ook hartstikke Haags dankzij Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Nederlandse groenten en kruiden op een bedje van gebakken zilvervliesrijst. Tip van Rudolph van Veen: "Kook altijd met zilvervliesrijst in plaats van witte rijst; veel gezonder en net zo goedkoop."

'Keukens van Transvaal' is gevestigd in Juliana Plaza in het hart van de wijk. De keukens zijn een ontmoetingsplek waar diverse culturen samenkomen om te koken, te praten, elkaar te leren kennen en meer te weten te komen over gezonde voeding voor een schappelijke prijs.

Tekst gaat door onder foto.


Gezondheidsverschillen

"Mensen zijn de afgelopen jaren gezonder gaan leven, maar dat geldt helaas niet voor alle Hagenaars", zegt Kavita Parbhudayal. "De gezondheidsverschillen in onze stad zijn groot. De levensverwachting is in sommige wijken maar liefst 14 jaar lager dan in andere wijken. Als iemand schulden heeft en zich zorgen maakt of de huur, het gas en het licht nog wel kunnen worden betaald, dan voert stress over geldzorgen de boventoon. Toch is het niet moeilijk om met weinig geld gezond te eten. Op de Haagse Markt bijvoorbeeld kun je fantastisch en relatief goedkoop boodschappen doen. Alle ingrediënten voor een gezonde en lekkere maaltijd zijn er."